Skip to main content
Kirjoitettu 17.08.2023

Kullankallis sininen: Mum's indigo on ZERO WASTE

Indigon on sanottu olevan Intian "Sininen kulta" ja ihan syystä. Indigo on kasvi mitä kasvatetaan, viljellään, kerätään ja valmistetaan väriaineeksi perheiden omistamilla tiloilla Intiassa. Indigolehtien sadonkorjuu tapahtuu yleensä kolme kertaa vuodessa. Sato siunataan ja sen puolesta rukoillaan. Luonnollinen indigoväri uutetaan Indigofera-kasveista kärsivällisessä prosessissa. Intiassa indigoa kutsutaan "Siniseksi Jumalattareksi". Se on hindujumalien pyhä väri, mikä intialaisille symboloi kosmoksen väriä.

indigo

Indigo on intialaisten pyhää kultaa. Se on trkeä osa Intian kauppaa jota Intia on hallinnut vuosisatoja. Vanhin todiste indigolla värjäämisestä on yli 5000vuotta sitten löytynyt ruukku, mikä oli kääritty indigonsinisellä värjättyyn kankaaseen. 

 

Kasvin vihreät lehdet muuttuvat siniseksi väriaineeksi. Kasvin lehdet kootaan yhteen ja upotetaan valtavaan vedellä täytettyyn säiliöön, minkä jälkeen lehtien annetaan rauhassa käydä. Fermentoinnin jälkeen lehdet poistetaan ja vesi valutetaan toiseen säiliöön, jossa liuos sitten hapettuu ja sedimentti laskeutuu säiliön pohjalle. Lopuksi sedimenttijauhe kuivataan ja pakataan "kakuiksi". Lehdet on kerättävä kasveista juuri ennen niiden vaaleanpunaisten kukkien kukintaa. On oltava nopea, sillä parhaan laadun ja lopputuksen saavuttamiseksi lehtien tulee päästä vesisäiliöön vain kolmen tunnin kuluessa sadonkorjuusta.KIVIKKO MATTI PIKKUJAMSA Mums indigo blue rug finnish design

Matti PIkkujämsän KIVIKKO ron sekä ihanan paksu ja upottavan pehmeä käsinsolmittu matto että ryijy. Valmistamme tilauksesta.

Parasta värjäysprosessissa on se, että jätettä ei siitä synny, sillä ensimmäisestä säiliöstä käytetyt indigonlehdet viedään takaisin pelloille kompostoitavaksi ja toisen säiliön vesi käytetään kasteluun. Indigo toimii myös erinomaisena typen kiinnittäjänä maaperään ja typpi taas vahvistaa uutta kasvua.

Mums rug matto natural INARI skyblue indigo natural plantbased luonnollinen jennirope design interior sisustus decoration Nordic simplicity calm soothing web

Indigon sinisellä värjätään myös Jenni Ropem Pipana kokoelman mattoja ja tyynyjä.

Matti PIkkujämsän KIVIKKO matossa Mum's käyttää indigovärillä värjättyä villaa sekoitettuna värjäämättömään luonnonvillaan. Maton alkuperäinen muoto on neliö, mutta kuvioita voidaan muokata myös räätälöityihin kokoihin. 

Matto on valmistettu lähituotantona paikallisesta korkealaatuisesta intialaisesta villasta ja solmittu käsin. Käsinsolmittu matto on laadukas silloin kun matto solmitaan tiheästi. Laatua saadaan vain ajan kanssai ja maton valmistukselle pitääkin antaa aikaa. Valmistusaika on kuitenkin ja joka tapuksessa vähemmän kuin se aika mitä tämä matto sinua käytössä palvelee. 

Kivikkoa voimme valmistaa sekä mattoja että seinävaatteena/ ryijynä. Värjäysprosessi tapahtuu käsin samassa kylässä Intiassa, jossa Mum's matot syntyvät.

INDIGO powder

 

HR INARI cushion 4

 

Jenni Ropen PIpana kokoelman kuvio on kivasti reliefipintainen. Vaaleampi indigo yhdistyy tyynyissä ja matoissa värjäämättömään luonnonvillaan. Näin saamme aikaan kokonaisuudessaan "taivaansinisiä" ja luonnonsinisiä ihanuuksia lattioille, seinille ja sohvillekin.