Skip to main content
Written on July 28, 2022

Varjostimet / Sustainable light

Valo kutsuu. Valo on luontaisesti ihmiselle lähde, minkä vetää puoleensa. Oli valo sitten katossa, kodissa, nuotiolla- tai meissä ihmisissä itsessämme.

cat dog home flowerball rug ig2 FLOWERBALL ecological ethical design ecodesign rattan sisustus interior table mini sidetable sivupoyta poyta mums nordic scandi

Valosta, valaisimen varjostimista  ja kierrätetystä puuvillasta valmistetuista uniikeista laukuista Mum'sin tarina alkoi. Afrikassa ensi kertaa vuonna 2006 neljän lapsen kanssa taideprojektihommissa ollessani tapasin taiteilijat Heath Nash ja Adri Schutz. Adrin kanssa alkoi yhteistyö, missä sain työskennellä yhdessä 15 afrikkalaisen käsityöläisnaisen kanssa. Valmistimme yhdessä teoksia osaksi taidenäyttelyäni Suomeen ja samaan aikaan- museoshoppien omasta ehdotuksesta ja pyynnöstä- valmistimme pienempiä kivoja tuotteita shoppeihin myytäväksi. Siitä kaikki sitten lähti ja mukaan tuli myös yhteistyö Heath Nashin ja Other People's Rubbish- varjostinsarjan kanssa. 

FORMBALL recucled Ecodesign winner competition ekovalo kierratys sustainable handmade eco kasityo eettinen mumsFlowerball mini mums lamppu recycled lampshade ecodesign low

BOTTLE shapes recycled lampshade heathnash mini frontpage

Näillä varjostimilla oli aivan huikea tarina, vastuullinen ja ihmistä ja ympäristöä arvostava. Taidokkaat varjostimet valmistetaan reilun kaupan mukaan 100% kierrätetyistä muovipulloista ja -kanistereista ja täysin käsityönä Etelä-Afrikassa. Materiaalin kerääminen, peseminen ja puhdistaminen on hidasta käsi- ja jalkatyötä ja siitä maksetaan tekijöille oikeudenmukainen työkorvaus.

MATERIALS Ladies collecting Plastic Bottles Handmade Mums Africa 5

Material, recycled plastic bottles and canisters are collected and cleaned by women, wire work is done by a group of ex streetyoungsters.

STORY Keizer making recycled Flowers for lampshades Handmade Mums Africa3

Each leaf or flowershape is carefully cut by hand and attached to a wire frame. All lampshades do have CE mark.

 

heath nash Pod lamps design Ecodesign

Mum's + Heath Nash collab created a series of mini lampshades as large original lampshade are very costful, but art and last forever. Collectibles, all  <3

 

Runko on vankasta rautalangasta punottu ja  muotoilusta vastaavat nuoret, jotka aiemmin myivät taidokkaita rautalankaveistoksia Kapkaupungin kaduilla. He seurtaavat tarkasti Heathin ohjeita ja työllistyvät Heathin Studiolla Kapkaupungissa. Työnteolle on paikka, paikalla katto ja taskussa säännöllinen tulo.

Flower oranssi orange colourful kukkalamppu kukkavarjostin valo lamppu kukkalamppu flowerlight lampshade recycled eettinen eco fairtrade nordic Design mums heathnash

Lehti- ja kukkamuodot leikataan käsin ja lehtiruoteet painetaan herkästi muoviin, jotta varjostin kuultaa valoa muovin läpikauniisti.

MUMs Flower Lampshade Recycled Heathnash design eco

Mini Leafpod. Valkoinen valo on klassikko.Sijoita lämmin polttimo varjostimen sisälle ja lempeys senkun leviää. .

LEAFDRUM recycled plastic ecodesign heathnash

Leafdrum varjostin valkoisena. Varjostimet sopivat sekä katto- että pöytä -tai lattiavalaisimeksi. Muoto on vahva.

 

Mikä muotoilumielessä huikeinta on se, että kerätystä ja pestystä muovipullosta ei jää jäljelle yhtään roskaa. Kanisterin tai muovipullon jokaisella osalla on tarkoitus. Heath Nash on suunnitellut valaisinsarjan "Other People's Rubbish" niin, että kanisterin kahvaosista syntyy yksi varjostin, pohjaosista toinen, sivuista saadaan leikattua lehtimuotoja, kaatonokkakin pääsee taas yhdeksi uudeksi varjostimeksi. Näin toimien roskasta ei jää jäljelle roskaa. 

heathnash

Heath Nash on eteläafrikkalainen taiteilija, joka on palkittu vuoden nuorena muotoilijana ja vuoden valaisinsuunnittelijana. Hänen teoksiaan on esitelty ympäri maailmaa.

 PARVI ilmarinen Enigma interior woolrug mystical contemporary knotted highquality design handmade stunning web

Flowerball varjostin halkaisija 800mm on tilaustuote. Varastossa halkaisija 400mm. Rajattu sarja.

NEW LEAFBALL 450 recycled

NEW LEAFBALL on uutuus syksylle 2022. Halkaisija noin 45-50cm. Rajattu sarja. Saapuu Suomeen syyskuussa 2022.

Heathnash work africa

NEW LEAFBALL

Other people's rubbish sarjan varjostimet ovat täysin uniikkeja taidekäsitöitä ja -teoksia, joita valmistettu rajattu sarja ja joiden arvo vuosien myötä nousee, ei laske. Heath Nash itse on palkittu vuoden nuorena muotoilijana ja valaisinsuunnittelijana ja sarjaa itsessään esitelty ekodesignin eepoksissa ja palkittu näyttelyissä ja designviikoilla Milanossa, Tokiossa, Kuala Lumpurissa, New Yorkissa, Lontoossa, Venetsiassa ja toki myös meillä Suomessa. Mum's on tuonut Heathin ja Keizerin, yhden käsityöläisistä Suomeen Helsinki designviikolle, jossa pidimme yleisölle aika kivoja "kierrätysvalaisinpajoja". Heath Nash on myös työskennellyt taiteilijaresidenssissä Fiskarsissa ja yhdessä Mum'sin Outi Puron kanssa tehnyt taideprojekteja osana Turun Kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumia. Yhteistyössä Aboa Vetus Ars Nova, Turun teatterisilta ja Eckes-Granini.

Kysythän lisää This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Osa varjostimista löytyy suoraan varastosta nopealla toimituksella. Sarjaa valmistetaan rajattu määrä.