fbpx
Written on April 22, 2021

Fashion Revolution during covid, 2021

Letter by mum of Mum's Outi. 22.4.2021, Ilmarinen Finland.

stillit_outille_edit-209-kopio_low aiti-lapsi_mumsin_pajalla

English / Finnish

I have been thinking if I should tell you this or not. As you know ”marketing” should be like spreading love & joy & keeping up good vibes- not bad.. It’s Fashion Revolution week now yes we know, but do not feel like celebrating. As we work visible I decided to tell you the truth.
In India where we make most of our rugs in small villages, we have lost three skilled weaver’s for covid. Situation is disastrous for their families. There are lockdowns and curfews.
We work for a limited time only, as it is also very hot, about 40 degrees in the villages now. We work on your orders, and we do have weaver’s at work. Lockdowns stop the work  & cease freight all of a sudden for 2 weeks every now & then. People are vaccinated, but India has such a huge population it takes for years to vaccinate all.
You need to wait for your order’s arrival, but we do appreciate your order, and work given to us in this situation very much. As we do still go strong forward. Thank You, keep well 🖤


••••••••


Olen miettinyt kirjoitanko teille tästä ollenkaan. Kun pitäisi jaksaa olla tsemppaava ja iloinen ja jakaa hyviä asioita kaiken harminkin keskellä. Vaan kyllä mietin niinkin, että koska toimitaan rehellisesti ja läpinäkyvästi, niin totuus on parempi kertoa. Ehkä se lisää myös ymmärrystä.
Nyt on Fashion Revolution- viikko ja tekijöitä ja tuotteen alkuperää valaistaan. Me olemme nyt menettäneet koronalle kolme taitavaa kutojaa Intiassa. Intiassa tilanne on melkeinpä katastrofaalinen: on lockdowneja tuon tuosta ja ulkonaliikkumiskieltoa. On sadonkorjuuaika ja kutojia tarvittaisiin pellolla, koska kasvattavat ruokansa itse, elävät omavaraistaloudessa. Tuo sentään on tässä tilanteessa onni, kun kauppaan ei edes pääse.
Intiassa rokoteohjelma voi kestää vuosia. Populaatio on niin suuri. Meidän pieniin kyliin rokotteista on sentään ollut edes puhetta.
Intiassa on nyt myös kuuma lähes 40 astetta. Kutojat työskentelevät varhain aamulla, kun ei vielä ole liian kuuma ja jos lockdownilta työtä tehdä saavat. Myös kylissä pidetään etäisyyttä, vaikka sairastuneita ei tällä hetkellä ole.


Voimia kaikille. Teille, heille ja meille. Me puskemme eteenpäin ja valmistamme tilauksianne parhaamme mukaan. Odottamaan joudutte, mutta se palkitaan. Kiitollisena. 🖤

#fashionrevolution

intia-e    india_5  rug_giada_ganassin_interior_ethical_mums_finland_making_low  covid-fuck-you