Skip to main content
Written on July 27, 2023

Arkkitehtuuri - ja muotoilu KIDEKO aloittaa Turussa!

Olemme perustaneet (Mum’sin arvoista kumpuavan) ekodesignkoulu Kidekon. Kideko on arkkitehtuuri- ja muotoilukoulu, jossa kaikki toiminta perustuu vastuullisuuteen ja ekologisuuteen. Lukuvuosi alkaa syyskuun alussa 5.9.2023. Viikoittain kokoontuvat ryhmät ikäluokassa 7-9-vuotiaat ja 10-14-vuotiaat. Lisäksi lyhyempiä teemakursseja hiukka vanhemmille ja myös alle kouluikäisille.

Instagramissa @kideko_arkkitehtuurikoulu tule mukaan!

Olemme hyvin innostuneita ja iloisia tästä. Koulu on ollut Outi unelma vuosia. Outi toiminut ennen Mum'sia ja Mum'sin aikanakin kuvataideopettajana peruskoulun yläkoulussa, lukiossa ja opettajankoulutuslaitoksella ja Aalto yliopistolla tuleville kuvismaikoille. Hanna on kuvataideopettaja Vasaramäen koulussa Turussa, taiteilija ja taideterapeutti. Outi vetänyt vuosia erilaisia työpajoja, kursseja ja Flowerdrops taideprojektia osana Mum'sia. 

KIDEKO UUSILOGO green HR

Kidekon sydämenä on ekodesign ja vastuu ihmisestä ja ympäristöstä. Kidekossa opit arkkitehtuurista ja muotoilusta:

1. Opit taiteista ja suunnittelusta vastuullisena ja ekologisena toimintana. Inspiroidut ja opit luovan alan ammattilaisten osaamisesta. Opit uusia lähestymistapoja kestävään tuotemuotoiluun ja rakentelet ja suunnittelet itse. Opit hahmottamaan omaa juttuasi luovalla alalla yhteistyössä muiden kanssa. Kidekossa tuemme mielikuvituksellisiin ratkaisuihin erilaisia luovia ja yhteiskunnallisia haasteita pohdittaessa.

2.Opit tuotteen ja rakennetun ympäristön elinkaaren vaiheista, ekologisesta ja vähäenergisestä suunnittelusta, materiaalien valinnasta. Valmistat teoksia ylijäämä,- kierrätys,- ja luonnonmateriaaleja hyödyntäen. Suunnittelemme, rakentelemme ja harjoittelemme arkkitehtuuria ja muotoilua ympäristölle ystävällisenä toimintana. Koulumme tavoitteena on että teoksemme eivät vahingoita ympäristöä emmekä jätä käyttämästämme kierrätysmateriaalista jäljelle roskaa.

3. Pääset mukaan toteuttamaan eettisen muotoilun valmistusprosesseja. Opit mitä tapahtuu kun suunnitelmasi kääntyy tuotteeksi lähituotantona Suomessa tai kehittyvissä maissa. Opit mitä vaikutuksia omilla valinnoillasi ja yrityksen toiminnalla voi olla eri ihmisryhmille ja - yhteisöille. Opit kulttuurien välisestä luovasta ja sosiaalisesti vastuullisesta yhteistyöstä.

 

Mukana opettajakunnassa vierailevia " Tähtiopettajia" muun muassa Nikkotakkon taiteilija ja suunnittelija ja yrittäjä Katri Juva, designyrittäjä, muotoilija ja opettaja Miia Liesegang ja luvassa muitakin vieraileviä tähtiä. Iloksemme hyvin tärkeään tehtävään yhdeksi virallisista materiaalivastaavista on meille ilmoittautunut valtavan ihana turkulainen sisustusarkkitehti Päivi Himanen. Päivi kerää meille materiaalia mitä jää rakennus- ja sisustusprojekteista yli, mitäpä milloinkin sitten puretaan tai vaihdetaan uuteen. Me arvostamme kovin, kiitos Päiville!

Koulu käyttää toki muutakin kuin Päivin meille hankkimaa materiaalia. Olethan sinäkin yhteydessä Outiin 050 4450 864 jos sinulla jotakin mihin purevat sakset tai pora. 

ARVOFILOSOFIA KIDEKO 2023

Koulu aloittaa Turussa heti syyskuun alussa. Koulu asettuu saman katon alle Mum'sin uuden Showroomin Turun Puolalanmäen kupeeseen osoitteessa Kauppiaskatu 16. Tunnelmallinen puutalo tulipesineen ja peruskallioineen yhdessä huoneista on kuin tehty Mum'sille- ja Kidekolle. Samassa tilassa Hanna pitä myös taideterapian vastaanottoa.

Lukuvuosi alkaa syyskuussa 2023 ja päättyy toukokuussa 2024. Perusopetusikäisillä kokoontuminen kerran viikossa on säännöllistä ja opetus tavoitteellista ja tasolta toiseen etenevää.. Kidekolla on ikioma tavoitteellinen opetussuunnitelma.

Instagramissa @kideko_arkkitehtuurikoulu

 

KIDEKO strategia opetussuunnitelma kaavio 2023

Kidekolla on oma opetussuunnitelma ja parhaillaan haussa taiteen perusopetuksen lupa. Taiteen perusopetus on paikallisissa taideoppilaitoksissa vapaa-ajalla annettavaa taidekasvatusta. Se on tavoitteellista, valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan sidottua ja sitä antavat alan koulutetut ammattilaiset. Koska taiteenalat on määritelty etukäteen niin Kideko sujahtaa "Arkkitehtuurin ja muotoilun" taiteenalaan.

Kidekossa rakennetaan enemmän kuin maalataan. Mietitään tarkasti materiaaleja jotka ovat luonnolle, ympäristölle ja ihmisille ystävällisiä. Vaikka materiaalit painottuvat kierrätys- ja luonnonmateriaalipuolelle niin Kidekossa jalona ajatuksena on ohjata oppilasta ajattelemaan materiaalia itse niin, että käyttämämme "roska" ei jättäisi jäljelle yhtään roskaa. 

Mum'sin mallistossa oleva palkitun eteläafrikkalaisen vuoden nuori muotoilija ja valaisinsuunnittelija Heath Nashin kierrätetyistä muovipulloista ja - kanistereista suunniteltu sarja toimii yhtenä johtavana ajatuksena Kidekon esiintuomasta "Green designista" eli ympäristö- ja sosiaalisesti vastuullisesta taiteesta ja muotoilusta. Kidekossa oppilaiden kanssa suunnittelemme ja valmistamme tuotteita ja teoksia joihin käyttämästämme kierrätysmuovipullosta ei jää jäljelle roskaa. Ohjaamme omaan ajatteluun vaan toki meillä on omat vinkkimme ja ideamme miten esimerkiksi kotoa tuotu käytetty shampoopullo voidaan leikata osiin niin, että jokainen pullon osa käytetään varjostimeen fiksusti. Palkittu Heath on kehittänyt tähän oman mallinsa ja saamme hänen ideointiaan hyödyntää.

Heath Nash 191 FLOWERBALL ig1  

Kidekossa oppilas pääsee tutustumaan aitoihin tarinoihin tuotteiden ja teosten takana. Eikä vain tutustumaan vaan myös osallistumaan tuotantoprosesseihin itse. Eikä vain tuotantoon vaan nimenomaan vastuulliseen ja läpinäkyvään reilun kaupan tuotantoon. Tuemme kohtaamisia jotka herättävät tunnesiteen ympäristöön ja ympärillämme oleviin ihmisiin. Hahmotamme matkaa ikiomasta robottipiirroksesta kansainvälisen tuotannon kautta kurvaamalla Artekin liikkeiden mallistoon saakka ja kaikkea sitä mitä siinä välilllä tapahtuukaan, kun lopulta voimme kertoa että kaupassa tarjolla eettisesti ja vastuullisesti valmistettu tuote.

Matka on moninainen vaan lopulta aika yksinkertainen, onnellinen ja iloinen kun kaiken ytimenä on kantaa vastuuta ihmisestä ja ympäristöstä ja saada aikaan kestävää.

Koulu alkaa pian Puolalanmäen kupeessa Kauppiaskadulla. Tila on ihana!

 

KIDEKO puolalanmaki turku tila

Kuva ennen kun astumme sisään tähän ihanaan tilaan. Tila on ensijaisesti Mum's Showroom ja saman katon alla toimii KIDEKO ja kokoontuu myös Hannan taideterapian vastaanotto.

Kiitos.

Kidekosta lisää myös Kidekon sivustolla TÄÄLLÄ.