Skip to main content
Kirjoitettu 28.10.2023

Mum's for Ateneum rintakoruissa rakastetuimpia maalauksiamme

Yhdessä Ateneumin kanssa aikaan mielestäni ehkä kauneinta koskaan mitä Mum'sissa tehty. Oman koskettavan lisänsä tuo tämä hieno suunnitteluyhteistyö Suomen Kansallisgallerian tiimin kanssa. Inspiraationa maalaukset, joita olen ihaillut ja joiden tarinoita rakastanut pienestä asti. Niinkuin moni muukin.

Mum'sissa emme ole aiemmin valmistaneet rintakoruja ja tämä vaati meiltä päättäväisyyttä ja huolellisuutta varsinkin viimeistelyssä.Naisyhteisön kanssa valmistetut korut ovat todella taidottaita ja käsityötaito huipussaan, vaan kulttuurierot tulevat nimenomaan esiin tuotteiden viimeistelyssä. Siinä miten neulakiinnitys on huolellinen tai tausta materiaali yhtä arvokas kuin käsityönä huolella valmistunut rintakoruaihio.

Koruihin valittiin kolme maalausta Kansallisgallerian aarrekammiosta, joista ainakin pari taitaa olla nytkin museossa esillä: Hugo Simbergin (1873-1917) Kuoleman Puutarha, Axel Gallen-Kallelan (1865-1931) Lemminkäisen äiti ja Ferdinand von Wright (1822-1906) Taistelevat metsot.

MUMS for ateneum akseli gallenkallela lemminkainen aiti rintakoru brooch ig3 MUMS for ateneum von wright taistelevat metsot rintakoru brooch ig2MUMS for ateneum hugo simberg kuoleman puutarha rintakoru brooch ig3 

Kuoleman Puutarha on symbolistinen pieni maalaus. Hugo Simberg esittää maalauksessa näkymän toisenpuoleisesta maailmasta. Luurankomaiset henkilät näyttävät lempeiltä. He kulkevat puutarhassa jossa kasvit symboloivat sieluja ja hahmot hoitavat niitä hellästi. Simberg harvoi selitii omia töitään vaan tästä hän kertoi, että Kuoleman puutarha on tila, jossa sielut lepäävät ennen taivaaseen pääsyä. Simberg maalasi aiheesta useita versioita ja yhden niistä Tampereen Tuomiokirkkoon freskoksi. Ehkä yksi rakastetuimpia teoksia koskaan.

3037881

kuoleman puutarha

Akseli Gallen-Kallelan "Lemminkäsen äiti" esittää kohtauksen kansalliseepos Kalevalasta. Siinä Lemminkäinen lähti sotimaan äidin varoituksista huolimatta ja kauheiden koukeroiden jälkeen äiti "kerää poikansa palat rannalle". Äidillä on yliluonnollisia voimia ja yhteys luontoon ja surussaan kutsuu avuksi mehiläistä, joka tuo mukanaan Jumaline temppeleistä hunajaa. Sillä äiti saa poikansa heräämään henkiin.

Gallen-Kallela maalasi teokseen paljon symboliikkaa. Musta vesi, dramaattinen tunnelma, Tuonelan joutsen lipuu taustalla.

Itselleni tämä teos on koskettava ja se kuvastaa jotenkin äidin suurta rakkautta lapsiaan kohtaan sitä, mitä kertakaikkisesti kaikkea äiti olisi valmis tekemään lastensa eteen.

2516165

2516165 bee

RINTAKORU BEE

Von Wrightin veljekset oolivat melkoisia maalareita koko poppoo. Heistä  Ferdinand maalasi lintuja ja eläimiä ja häntä kiinnosti esittää tapahtumia ja liikettä. "Taistelevat metsot" kuvaa tilanteen, jossa kaksi urosmatsoa tappalee naaraasta. Naaras odottelee ja rauhallismielisenä seurailee taustalla. On sanottu, että tämä teos on ehkä kaikkien aikojen kopioiduin maalaus.

287105

MUMS ATENEUM VONWRIGHT

BROOCH ateneum

 Rintakorukokoelma valmistettu exklusiivisesti Suomen Kansallisgallerialle ja koruja myy Ateneum shop Helsingissä ja Kansallisgalleria Ateneumin nettikauppa. 

Mum's for Ateneum, ilolla, innolla ja kiitollisuudella.