Skip to main content
Kirjoitettu 01.02.2022

Jotta ei Mum'sin ydin unohtuisi: vastuullisuusraportti 1.2.2022

Näillä sanoin toivotamme vuoden 2022 tervetulleeksi. Teemme ihastuttavan iloisia, hyvänmielen tuotteita teille, hyvät asiakkaat. Tahdomme muistuttaa teitä siitä vastuullisesta ja arvopohjaisesta tarinasta, mikä jokaisen kauniin ja yksilöllisen Mum's tuotteen takana on. Ihan vaan, että ei totuus unohtuisi. 

JUSTNOT TO FORGET SUSTAINABLE mums ig3

Vastuu ihmisestä eli sosiaalinen vastuu

Mum’s on sosiaalinen yritys, joka yhdistää pohjoismaisen muotoilun perinteiseen käsityötaitoon pääosin Etelä-Afrikassa ja Intiassa. Valmistamme KESTÄVÄN KEHITYKSEN tuotteita. Mum’sin ajatus on, että meillä kaikilla on vastuu tulevaisuudesta.  Mallistomme on taiteilijoiden ja muotoilijoiden suunnittelema ja teemme kestäviä ja käytännöllisiä tuotteita, jotka tuottavat iloa asiakkaillemme. Mum’s tuote tukee aina ihmistä, joka tuotteen on valmistanut ja elinpiiriä, missä tuotteen valmistanut käsityöläinen asuu. Emme työllistä vain yksittäisiä ihmisiä, vaan työllistämme kokonaisia pieniä käsityöläiskyliä ja -yhteisöjä.

Sosiaalinen vastuu tarkoittaa myös koulutusta. Käsityöläisten tekemä käsityö mahdollistaa edelleen heidän lastensa koulunkäynnin. Siihen ei käsityöläisillä itsellään ole koskaan ollut mahdollisuutta. Intiassa koulunkäynti on maksullista kuten Etelä-Afrikassakin.

Intiassa valmistus tapahtuu lähituotantona pienissä lähes omavaraisissa kylissä harvaan asutulla maaseudulla, joissa korkealaatuinen käsityötaito kulkenut sukujen ylpeytenä jo satoja vuosia. Osa kudontapuistakin on jopa 300 vuotta palvelleita. Olemme tekijöiden kanssa sopineet oikeudenmukaisesta työkorvauksesta ja -työajoista ja kunnioittaneet reilun kaupan periaatteita. Etelä-Afrikassa teemme yhteistyötä järjestäytyneempien reilun ja vastuullisen kaupan merkin omaavien käsityöläispajojen kanssa, joita johtaa paikallinen muotoilija tai taiteilija. Suuri osa käsityöläisistä Afrikassa on Kapkaupungin ja Johannesburgin esikaupunkialueella asuvia naisia, jotka voivat tehdä työtä kotona ja hoitaa perhettä ja näisä säästtä sekä työmatka- että lastenhoitokuluissa. Tämä työnteon tapa on keskusteltu toimivaksi yhdessä käsityöläisten kanssa. Intiassa taas esimerkiksi mattojen solmiminen on pääosin miesten käsissä, koska suuret matot ovat jo kovin raskaita liikuteltaviakin. Naiset vastaavat viimeistelystä ja osallistuvat toki työhön, vaan heillä on enemmän vastuuta lapsista ja perheestä. Mum’s paitsi luo työtä myös voimaannuttaa työn tekijää ja sen kautta kyläyhteisöä. Tämä on sosiaalisen vastuumme ydin. Teemme työtä noin 80 käsityöläisen kanssa Intiassa ja noin 40 käsityöläisen kanssa Afrikassa.  Käsityöläisten hyvinvoinnilla on ensisija sosiaalisen vastuun tavoitteiden kannalta: sosiaalinen vastuu on välittämistä. Meille sosiaalinen vastuu tarkoittaa välittämistä ja vastuuta käsityöläisistä, heidän hyvinvoinnistaan, turvallisuudesta, koulutuksesta ja ihmisten tasa-arvosta. 

  

Taloudellinen turva

Käsityöläisemme Intiassa ja Afrikassa on ohjeistettu laittamaan säännöllisesti pieni osa työkorvauksesta rahastoon, mikä kerryttää työntekijöille eläkettä vastaavaa turvaa.  Intiassa rahastosta huolehtiii Mum’sin yhteyshenkilö, joka myös vastaa työkorvauksen maksamisesta käsityöläisille. Työkorvaus tekijöille on reilun kaupan mukainen ja oikeudenmukainen. Tarkoittaa, että Mum’sin suorittamasta maksusta 51% menee käsityöläiselle ja 49% Mum’sin yhteyshenkilölle. Hän vastaa kaikesta yhteistyöstä Mum’sin kanssa ja myös pakkaamisesta, rahdeista, työhön ohjaamisesta, töiden valvonnasta. Hän osaa englantia, ja osaa käyttää tietokonetta. Jokaisella kylällä ja pajalla on oma vastaava yhteyshenkilö. Afrikassa kaikki yhteyshenkilömme ovat paikallisia taiteilijoita ja muotoilijoita. He turvaavat työllään paitsi oman myös luottotiiminsä talouden.

Socially responsible design rug ig1

Taloudellinen vastuu

Taloudelliseen vastuuseen sisältyy myös vastuu liiketoiminnan kannattavuudesta, kilpailukyvystä ja muun muassa tehokkuudesta. Yritys voi huolehtia sosiaalisesta ja ympäristövastuustaan vain, jos sen taloudellinen suorituskyky on kunnossa. Riskienhallinta on osa taloudellista vastuullisuutta. Tehokkuudesta sen verran, että emme sanasta huolimatta valmista mitään tehotuotantona, päinvastoin. Teemme tuotteita mieluummin hitaasti ja huolella, vaikka se ei kustannustehokkain ratkaisu olekaan. Se on kuitenkin inhimillinen ja ihnmistä kunnioittava tapa tehdä tuotteita. Käsityöläinen ei ole kone eikä häneltä sellaista pyydetä. Arvostamme perinteistä käsityöosaamista ja tuemme sitä, koska silloin saamme laatua. Työllistämme käsityöläisiä heitä tukien ja ymmärtäen, emme heitä puskien tai "riistäen".

Harvaanasutuilla alueilla Intian maaseudulla asuu pienituloisia ihmisiä lähes omavaraistaloudessa. Mum’s pyrkii toiminnallaan aikaansaamaan positiivista muutosta. Kun artesaani valmistaa meille tuotteen, niin hän saa työkorvauksen vasta, kun tuote on hyväksytty. Olemme huomanneet, että tämä kannustaa laadukkaaseen työhön. Jos tuotteessa tarkistuksen jälkeen on virheitä, niin tekijä korjaa virheen. Vasta sitten työ otetaan vastaan, artesaani signeeraa tuotteen ja saa korvauksen tekemästään työstä. Hän lähtee kotiin mukanaan ohjeet seuraavaan tilaustyöhön. Intiassa koti on lähellä, koska käsityöläiset asuvat kaikki samassa kylässä. Yhteyshenkilömme ajaa kaupungista kyliin kerran viikossa tarkistamaan tuotteita ja jakamaan tilauksia. Afrikassa kokoonnutaan pajalle Kapkaupungissa kerran viikossa palauttamaan kotona valmistettu tuote tai sen osa. Näin tekijät säästävät sekä työmatka- että lastenhoitokuluissa. Pajalla tuote tarkistetaan, signeerataan ja kotiin lähdetään mukana ohjeet ja materiaalit seuraavaan tilaustyöhön. Valaisimen varjostimet valmistuvat yhteistyössä eteläafrikkalaisen palkitun taiteilija Heath Nashin kanssa. Teemme kaikki töitä yhdessä, kukin oman osansa ja kannamme vastuuta myös taloudellisesti. Kun yksi tekee työnsä hyvin siitä hänelle maksetaan ja toinen saa hienon tuotteen, jonka kolmas ostaa.

Käytännössä Mum’sin työkorvauksista käsityöläisille päätetään yhdessä paikallisten intialaisten ja eteläafrikkalaisten yhteisöjen kanssa ja reilun ja oikeudenmukaisen kaupan perusteiden mukaan.

Joskus syntyy vahingossa 2-laatuista tai saamme ylimääräisiä tilaamattomia tuotteita rahdin matkassa. Silloin neuvottelemme heikompilaatuisille tuotteille oman korvauksensa. Rahdissa saapuneista ylimääräisistä emme pyydä alennusta. Ostamme jokaisen tehdyn tuotteen heikompilaatuisenkin, koska työ on kuitenkin tehty ja siitä me maksamme. 

 

Yhteistyö eri kulttuurien kanssa vaatii tietämystä ja ymmärrystä

Kulttuurien ja maailmojen erilaisuus pitää hyväksyä osana Mum'sin arkea ja tuotantoketjua. Kun tekee yhteistyötä kehittyvissä maissa, niin pitää kunnioittaa kyseisen kulttuurin tapoja, uskontoa, ottaa huomioon vuodenaikoja ja olla puskematta omia vaateita etusijalle. Kuumana aikana Intiassa ja Afrikassa on niin kuuma, että ihmisiä jopa kuolee janoon ja kuumuuteen. Kuumana aikana tuotantomme pitää taukoa. Touko- ja kesäkuu ovat vuoden kuumimmat kuukaudet Intiassa, joulu-helmikuu taas Etelä-Afrikassa. Kuumimpana aikana tuotanto hidastuu koska työntekoa pitää välttää keskellä päivää ja työtä voidaan tehdä vain aamuisin, kun viileämpää. Lämpötila kohoaa 40 asteeseen ja joskus jopa lähemmäs 50 astetta, mikä poikkeuksellisen kuuma. Pitää muistaa, että käsityöläiset asuvat kylissä ja taloissa joissa ainoa suoja on varjo. Monsuuni- eli sadeaika alkaa Intiassa kuuman kauden jälkeen. Se helpottaa ja tuo viileämpää ilmaa, mutta myös kosteutta. Tekstiilit pestään aina ennen niiden lähettämistä Suomeen ja kosteana niitä ei voi pakata. Tarvitaan lämpimiä aurinkoisia päiviä, jotta tekstiili kuivuu. Näin voi rahdin lähtö kylästä viivästyä, jos aurinkoa ei näy, vaan aina aurinko on lopulta meitä auttanut. Joulu-helmikuussa Pohjois-Intiassa taas on hetkellisesti niin kylmää, että kohmeiset sormet eivät taivu mattojen solmimiseen. Tuotanto hidastuu tänä aikana ja pidämme taukoa ja lomaa. Käsityöläiset kuuluvat eri uskontokuntaan. Mum's kunnioittaa ja yrittää ymmärtää eri uskontokuntien tapoja. Opimme koko aika lisää ja tahdomme oppia.  Arvoista ja asenteista, teidoista ja taidoista syntyy oppimista. Se johtaa osaamiseen ja ymmärrykseen, mikä edelleen johtaa toimintaan. Mum's on yhdenlainen globaalikasvattaja, joka oppii koko aika lisää itsekin. Meillä on sekä tahto ymmärtää globaalin maailman kompleksisuutta moninaisuudessaan että tahto toimia yhdesäs muiden kanssa paremman maailman puolesta. Globaalikompetenssista kertoo myös PISA.

 

Socially responsible fair trade design rug ig2

 

Ei varastointia vaan adoptio.

 

Valmistamme kaikki Mum'sit vain tilauksesta. Näin jokaisen asiakkaamme tilaus työllistää käsityöläistä, tai useampia käsityöläisiä kehittyvissä maissa. Emme tahdo tehdä tuotteita varastoon, koska silloin tuotetta ei välttämättä tarvitse kukaan ja se päätyy Suomessa lopulta pahimmillaan kaatopaikalle. Sen sijaan jokainen Mum's tehdään tilaustyönä. Näin jokaisella Suomeen saapuvalla Mum'silla on aina oma koti odottamassa. Näin emme myöskään valmista turhaa tavaraa. Jokaista Mum'sin tuotetta joutuu aina odottamaan, koska tuote valmistetaan juuri sinulle. Meistä on hienoa, että jokaisella valmistamallamme Mum'sin tuotteella on oma koti odottamassa. 

 

Läpinäkyvä ja lyhyt toimitusketju

Toimitusketjumme on lyhyt ja läpinäkyvä. Periaatteessa tuotantoketjussa on vain kolme liikkuvaa osaa: käsityöläinen, työn valvoja yhteistyömaassa ja Mum'sin Outi. Tiedämme kuka tuotteemme valmistaa ja missä ja minkälaisissa olosuhteissa tuote valmistuu. Tiedämme mistä lampaista villa keritään ja missä lampaat laiduntavat. Tiedämme mistä kasvit kasvivärjäykseen paikallisesti kerätään. Jos saamme suuren tilauksen jälleenmyyjältä sellaisen, missä käytetään suuri määrä värjättyä villaa, niin tällkaiset suuremmat erät tilaamme paikallisella myllyltä, missä villa värjätään suuremmissa erissä. Tämäkin värjäys tapahtuu lähialueella ja käsin, vaan ei käsityöläisten kylässä, kuten yksittäisissä matoissa ja tekstiileissä. Tiedämme mistä kierrätysmateriaalit tuotteisiimme hankitaan ja tiedämme ketkä materiaalit keräävät. Tuotantomme perustuu Reilun kaupan vaatimuksiin ja periaatteisiin.

 

 

JUSTNOT TO FORGET SUSTAINABLE mums ig2

Yhteinen vastuu ympäristöstä eli ympäristövastuu

Pyrimme aina minimoimaan tuotteidemme valmistuksen ja kuljetuksen ympäristövaikutuksen tuotteen ruohonjuuritason valmistuksesta lähtien sen loppukuljetukseen asiakkaalle Suomeen asti. Emme käytä tuotteissamme tuontivillaa emmekä osta materiaalia "bulkkina" varastoon. Meille materiaali on olemassa vasta, kun paikallinen lammas keritty, kasvit kasvivärjäykseen kerätty, muovit rannoilta kerätty ja pesty. Villaa kuluu meillä eniten. Esimerkiksi Intiassa tarjolla laadukkaita ja edullisempia villavaihtoehtoja, vaan tuota villaa rahdataan Intiaan muun muassa Uudesta Seelannista. Mitä pitempi matka sen enemmän päästöjä ja mitä enemmän välikäsiä sitä hämärämpi reitti. Tuontivillaa myydään edulliseen hintaan bulkkina ja sitä sekoitetaan intialaiseen villaan. Me emme tue tämä toimintaa a. ) päästöjen b.) lähituotannon takia. Tuontivillat tuottavat haittaa ympäristölle kulkiessaan Intiaan rahtilaivalla ja edelleen rekoissa ympäri Intiaa.

Olemme voineet vaikuttaa tähän asti pakkausmateriaaleihin ja toki vastuulliseen täysin lähituotannolliseen valmistukseen. Suomessa postitamme tavaraa yleensä kertaalleen käytetyissä puhtaissa pahvilaatikoissa. Lisäämme paketin päälle lapun missä kerrotaan, että paketti on käytetty kertaalleen ja siksi ehkä "kolhuilla"- silti käyttökelpoinen.  Käytämme myös kierrätysmuovista valmistettuja säkkejä pakkaamisessa. Ne eivät ole kauniita mutta ne ovat puhtaita ja kestäviä ja suojaavat tuotteitamme ympäristöystävällisemmin. Vältämme kaikkea ylimääräistä muovia mahdollisuuksien mukaan ja valitsemme aina kierrätetyn pakkausmateriaalin, kun se on mahdollista. Tuotteidemme rahtimatka valmistusmaista Suomeen on meille suurin ympäristöllemme aiheuttama harmi. Sen jälkeen tulee pakkausmuovi, minkä korvaamiseen kartoitamme koko aika vaihtoehtoja.

Elisabet MUMS table chair stool tuoli jakkara käsityö design handmade mums rottinki rattan timeless design finnish ig3

 

Materiaalit joko luonnollisia tai kierrätettyjä

Kaikki materiaalit, joita Mum’sin tuotteissa käytetään, hankitaan paikallisesti valmistusmaassa ja läheltä. Suurin osa tekstiileistämme, esimerkiksi matot valmistuvat Intiassa pienissä kylissä ja käsityöyhteisöissä. Villa saadaan kyläläisten itse laiduntamista paikallisista lampaista, jotka laiduntavat vapaana ja keritään käsin. Emme käytä tehotuotannollisia keinoja missään vaiheessa tuotteidemme valmistuksessa. Tarkoituksena on sekä tukea paikallisen väestön arkea, että minimoida kuljetuksen päästöjä. Keritty villa lampaista kuljetetaan kyliin polkupyörien tarakoilla. Sisustustuotteissamme käytetty villa, kierrätyspuuvilla ja kierrätetyistä muovipulloista valmistetut muovikuitumatot on kaikki paikallisesti valmistettua korkealaatuista osaamista. Valmistamme mattoja myös täysin ekologisesti uusiutuvista luonnonvaroista kuten vastuullisesta bambusta, mikä kasvaa kuusikin metriä vuodessa ja silkistä, mitä tuottavat silkkiperhosen toukat. Bambusta valmistamme myös uniikkeja rottinkipöytiä, jotka lanseerataan keväällä 2022. Luonnonmukaiset materiaalit ovat kaikki käsityöläisten kotien ”nurkan takaa”. Villaa värjätään kasvivärein ja kasvit saadaan paikallisesta luonnosta jalkatyönä keräämällä nekin. Kasvien kerääminen on käsityöläisille myös lisäelinkeino. Korimme valmistuvat kierrätetystä puuvillasta ja niissä kahvat paikallisesti hankittua ylijäämänahkaa nahkatuoteyrittäjältä. Valmistusprosessissa emme käytä haitallisia kemikaaleja. Valaisimen varjostimemme valmistetaan Etelä-Afrikassa muun muassa rannoilta kerätyistä muovipulloista, jotka pestään ja leikataan kukkamuodoiksi ja koostetaan varjostimiksi. Puhelinjohtovaijerista valmistamamme tuotteet valmistetaan ylijäämäisestä vaijerista, jota ostamme paikalliselta puhelinlaitokselta vyyhtiylijäämänä. 

 

Pätkä aiheesta nimeltä Covid -19

COVID-19 aikana rahdit olleet painostavia. Emme kertakaikkiaan ole voineet tilanteelle mitään eikä meitä infota oikeastaan mistään ja kukaan ei tunnu tietävän muuta kuin, että vakuutetaan, että rahti lopulta saapuu. Joulukuussa 2021 meille saapui esimerkiksi kolme rahtia viikon sisällä. Yhden näistä rahdeista piti saapuman jo elo/syyskuussa, toisen loka/marraskuussa ja kolmannen  joulukuussa. Joulukuun rahti saapui Finnairin lennolla ja reissasi vain viikon, kun nämä kaksi muuta kuukausia. Tässä on toki parannusta koronan alkuaikoihin ja vuoteen 2020, kun rahti ei saanut edes liikkua eikä lentokoneet saapua Euroopan ulkopuolelta Euroopaan ollenkaan, kun ihmisiä kiellettiin menemästä töihin. Vaan kukaan ei näinä eikoina tiedä. Meille voidaan kertoa asioita, jotka eivät pidä paikkaansa ja on kerrottukin. Huolitsija on kasvoton. Ainoastaan Suomessa näemme kasvot ja täällä ollaankin tullivarastoissa meille hyvin ystävällisiä ja auttavaisia. Aiheesta lisää Covid- päivitysten blogissamme. 

 

Kuljetus lento- ja merirahtina suurin harmi ja päästön aiheuttaja

Tuotteiden kuljetus Intiasta ja Etelä-Afrikasta Suomeen synnyttää suurimman osan päästöistämme. Merirahtiliikenne muodostaa 13 prosenttia koko maailman rikkioksidipäästöistä ja 15 prosenttia typpioksidipäästöistä. Ilmastonmuutosta nopeuttavien hiilidioksidipäästöjen kannalta ylivoimaisesti suurin saastuttaja on lentoliikenne. Vuoteen 2050 mennessä lentokoneiden on arvioitu aiheuttavan yli viidesosan kaikista maailman CO2-päästöistä.

Kumpikaan vaihtoehto ei ympäristön kannalta ole hyvä. Uskomme kuitenkin, että tulevaisuudessa pitkä rahtimatkakin on päästöttömämpää. Esimerkiksi suomalaisomisteisella Containerships-perheyhtiöllä on pian Euroopan ensimmäinen nesteytetyllä maakaasulla kulkeva konttilaiva. Kaikki paranee, vaan vie aikaa.

Kiinnitämme erityistä huomiota pakkauksiin koko toimitusketjun osalta. Suuret matot taitellaan ja pinotaan tilan säästämiseksi, pienemmät kääritään napakasti rullalle. Joudumme yhä valitettavasti pakkaamaan mattorullat muoviin. Sen jälkeen rullia pakataan tiiviisti yhteen ja suuremmiksi paketeiksi, jotka edelleen kääritään kierrätyskuidusta valmistettuun suojakankaaseen. Tuo materiaali ei kuitenkaan ole vedenpitävää ja siksi mietimme alati vaihtoehtoja paketoida vedenpitävästi muuhun kuin muoviin. Paketin tulee olla vedenpitävä. Muuten käy tekstiiileille helposti huonosti. Rahtikustannustenkin takia tyhjää tilaa pakkaamisessa vältetään. Pienemmät tuotteet kulkevat pakattuna suuremmissa pahvilaatikoissa eikä pieniä tuotteita pakata yksittäin muoviin, vaan koko laatikko kääritään suojakankaalla. Rahti kulkee seuraavasti. Pohjois-Intiassa tuotteet pakataan rahtia varten. Tekstiilejä ei voi pakata, jos aurinkoisia päiviä ei ole. Tarvitsemme aurinkoa, koska vain lämpö ja aurinko kuivattaa tekstiilit kuvaksi niin, että voimme pakata ne muoviin. Joskus kun aurinkoa ei näy, niin meidän pitää odottaa. Silloin rahtikaan ei suunnitellusti pääse liikenteeseen. On kuitenkin tärkeämpää varmistua siitä, että tuotteemme lähtevät matkalle kohti Suomea täysin rutikuivina, koska kosteana muoviin pakattu tuote on kotimaassa käyttökelvoton. Emme käytä kemikaaleja tuotteissamme ja tiedämme, että joitakin tuotteita lähetetään kosteinakin- ja kuivatetaan sitten määränpäässä. Toimimme toisin, vaikka joudumme odottamaan. Kiire ei ole hyvä kumppani rahdissakaan, koska rahtia ei voi hoputtaa. 

Kun rahti kuiva ja pakattu, nin se kuljetetaan joko Mumbaihin tai Delhiiin sen mukaan, saapuuko rahti laivalla tai lentokoneella. Joskun tullaukseen voi kaupungissa mennä kaksi, joskun neljä viikkoa, riippuu ruuhkasta. Jos satumme pääsemään suoralennolle Delhistä Helsinkiin, niin rahti saapuu Suomeen päivässä. Usein niin ei kuitenkaan ole, koska rahtin matkasuunnitelmasta päättää huolitsija Delhissa ja rahtimme voi seikkailla ja sitä voidaan siirrellä maanosasta toiseen, minne ruumaan sitten sattuu mahtumaan ja lopulta kun pääsee Eurooppaan, niin tilattu lentorahti onkin vaihtunut rekkakuljetukseen ja rahti jaettu vielä eri rekkoihin. Tämä ei mitenkään ole järkevää toimintaa ei meidän, eikä ympäristön kannalta ja pyrimme aina muistuttamaan, että jos lennämme, niin tahdomme rahtimme Finnairin lennolle. Jos saavumme merirahtina, niin vaihtoehtoja ei siinä ole. Kun rahti lähtee Intiasta, niin rahdin saapuminen on aina päivän tai viikkojen, kuukausienkin arvoitus. Huolitsija ei päivitä tilannetta, koska rahti liikkuu alati jossakin ja heillä on monia naruja käsissään. Vaan ihme kyllä- aina lopulta ihan kaikki Mum'sin ovat saapuneet. 

 

 

Socially responsible local materials recycled natural fair trade design rug ig3

 

Pohjoismainen suunnittelu ja muotoilu

Pohjoismaisuus, iloisuus, minimalismi, rohkeus ja raikkaus on Mum’sin muotoilun vahva ydin. Ollakseen hieno ei tarvitse kiiltää. Mum’sin mallistoa suunnittelevat hienot ja sympaattiset taiteilijat ja muotoilijat, jotka ymmärtävät Mum'sin toimintatapoja ja jakavat kanssamme samoja arvoja. Suunnittelijamme ovat Suomesta, mutta myös muista pohjoismaista ja myös kaukaa Ranskasta ja Espanjastakin asti. Suunnittelijoinamme Tomi Leppänen, Jenni Rope, Jenni Tuominen, Paavo Halonen, Saana ja Olli, Pasi Kärkkäinen-Tunkelo, Susanna Vento, Maija Louekari, Giada Ganassin, Trendstefan, RIcardo Cavolo, muun muassa.

 

Beautiful rug tigerlily art paavo halonen

 

Tulevaisuus lupaa lisää valoa ja iloa!

Työ innostaa, koska yhtäkkiä huomaa, että olemme tehneet vastuullisesta liiketoiminnasta kannattavaa kaikille. Emme yritä rikastua tällä, vaan toimia kohtuullisesti niin, että liiketoiminta on kannattavaa kaikille. Olemme siinä onnistuneet, vuosien myötä niin. Tuntuu että tämä työ innostaa koska tiedostan myös, että meillä on koko aika parannettavaa ja kehitettävää. Meillä käsityöläisiä kehittyvissä maissa odottamassa, että saisimme lisää tilauksia niin, että pääsisivät tekemään meille, eli teille tuotteita. He odottavat että pääsisivät meidän reilunb kaupan sopimuksemme piiriin töihin. Pyrimme parhaamme mukaan markkinoimaan ja tuomaan esille työmme vastuullisuutta ja tahdomme vastuullisuutta ja vastuullisia arvoja edistää. Aloitimme Etelä-Afrikassa 2006 yhteisöllisenä taideprojektina ja olemme lisänneet vuosien aikana uusia yhteistyökumppaneita ja -pajoja, maitakin. Vuonna 2022 artesaaniverkostoamme ulottuu Afrikan lisäksi Intiaan, Boliviaan ja Kamputseaan. Rakennamme tälläkin hetkellä Intiassa ja Etelä-Afrikassa uusia yhteistyökuvioita paikallisten Reilun Kaupan jäsenyritysten- ja vastuullisten toimijoiden kanssa.

 

 

Lämmin KIITOS, hyvä Mum'sin ystävä, tukija, ymmärtäjä. Olet tärkeä. Kun skrollaat tämän sivun alas, niin siellä odottaa Sinua kuppi kahvia ja itsetehtyä saaristoleipää, kiitokseksi.

Mukavia (kahvi)hetkiä Mum'sin kanssa <3

Ystävällisesti,

Liedossa 1.2.2022

Outi 

Mum'sin emo

Elisabet MUMS table chair stool tuoli jakkara käsityö design handmade mums rottinki rattan timeless design finnish ig2RECYCLED REUSED ig1