Skip to main content
Kirjoitettu 18.09.2021

Miksi paksu luksusvillamatto on kallis?

Solmittu villamatto on laadukkain mahdollinen. Sen jokainen yksittäinen solmu on solmittu yksilöllisesti käsin ja niin tiukkaan kuin käsin on mahdollista. Solmitut matot valmistuvat niille erityisesti valmistetuissa solmimisen mahdollistavissa pystykangaspuissa. Matto on työläs ja aikaavievä. Se on laadukkain ja kallein mattovalinta.

Osa solmittujen mattojemme kangaspuista ovat kulkeneet suvussa jopa vuosisatoja. Mum'sinkin kangaspuista jotkin lähes 300 vuotta palvelleet solmittujen mattojen valmistusta. Toki alkavat hiukkasen hapertua vaan niitä ei hävitetä. Ne kulkevat suvussa mukana aarteina ja malleina, joiden mukaan rakennutamme uusia kangaspuita.

Kun aloitimme matonvalmistuksen, niin maton maksimimitta oli 3 metriä. Nyt meillä kangaspuut, joissa onnistuu leveydeltään jopa kahdeksanmetrinen matto. PItempikin onnistuu. Kudontapuihin rakennetaan tarvittavan pituinen lisäpala.

 GIANT eco luxury wool rug cosy warm nordic syle marmekko rakkauskirje classic design eco sustainabele villamao paksu suuri olohuone web

Solmittuja mattoja seuraa kova hintalappu, koska nämä matot ovatkin taideteoksia, joiden päällä voit kävellä. Jokainen käsinsolmittu matto kertoo tarinan sen suunnittelijasta, kutojan persoonallisuudesta ja maton monivaiheisesta ja hitaasta tekemisestä. Solmittu villamatto on kuin maalaus, jonka valmistuminen kestää pitkään. Siveltimen ja maalin sijaan taiteilija käyttää materiaalina villasta valmistettuja lankoja.

OUTI lukee

Mum'sissa suosimme aikaa vieviä menetelmiä, jotka ovat innovatiivisia, mutta perustuvat perinteiseen käsityötaitoon. Jokainen matto on kunnianosoitus villan hienolle luonnolliselle tekstuureille. Villalla materiaalina on ollut matonvalmistuksessa merkittävin laatu jo vuosisatoja. Toki laatujakin, paksuuksia, solmittuja mattoja on monenlaisia. Maton voi solmia myös löyhemmin, jolloin matossa vähemmän solmuja, matto ei ole niin kestävä, se taipuilee ja taittuu, ja on myös kevyt.

Näkymä woolrug Flowerball HeahNash ecodesign lampshade Varjostin valo cosy minimalist villamatto tomileppänen design minimalist simplicity nordic wool eco villamatto ehtical mums web

Näkymä. Part of Typewriter collection design Tomi Leppänen. Collection available also is thick and soft luxury wool.

 Villamme asuu siellä missä lampaamme ja käsityöläisemmekin: Pohjois -Intiassa käsityöläisyhteisössä, jonka kanssa teemme yhteistyötä. Lampaiden laiduntaminen tukee myös kyläyhteisöä, ja Mum'sille paikallisuus on myös arvo: emme koskaan käytä tehotuotettua tuontimateriaalia, vaan aina paikallisia materiaaleja. Niiden hankinta ei rasita ympäristöä ja tiedämme mistä villa tulee. Meillä villa kulkee  käsityöläiskylään polkupyörien tarakoilla. Tämä on aikaa vievä prosessi, lampaat keritään käsin ja perinteisesti. Vaan se on ystävällistä lampaalle, ihmiselle ja ympäristölle. Villa on luonnollinen, hengittävä ja tulenkestäväkin. Se hylkii likaa ja vettä. Se ei myöskään sähköistä, tai vedä puoleensa pölyä kuten esimerkiksi keinomateraalit. Meille villa on luonnollinen lähivalinta. Laadukkaasti valmistetettuna se kestää vuosikymmeniä.

LIntkoto ruusula interior cushion carpet matto tyynyTIGERLILY Paavohalonen mums rug matto carpet finnish design shop rock

Kaikissa villamatoissa on "luonnollista lanoliinia". Tällä luonnollisella materiaalilla on eräänlainen maaginen rooli lopputuotteen laadulle.  "Lanoliinia" voisi kuvaillla paremmin "villarasvaksi". Lampaiden keritsemiseen asti lampaan talirauhasten (rasvarauhasen) eritteet muodostavat "villarasvaa". Jotta villasta tulisi käyttökelpoinen kuitu, tämä villarasva ja muut liat poistetaan ensin. Tätä puhdistusprosessia kutsutaan hankaukseksi. Pesuprosessissa villakuidut pestään yli 60 ° C: n lämpötilassa villarasvan sulamiseksi. Rasva otetaan talteen hankausprosessista ja jalostetaan tuottamaan lanoliinia, joka on hyvin yleinen ainesosa myös ihonhoitotuotteissa. Laadukkain villa on vähärasvainen.

BLOCKS syys navetta halli ekoluksusvilla villamatto solmittu ecoluxury woolrug ethical finnish design web

On vaikea neuvoa tai kertoa säännöllistä aikataulua, milloin puhdistus on tarpeen. Elämäntapa ja lemmikit ja maton sijaintihuone kodissa ovat vain muutamia tekijöitä, jotka on otettava huomioon mietitäessä sitä, kuinka usein maton puhdistus on tarpeen. Oikein hoidettuna villa kestää vuosia, vuosikymmeniä. Imurointi ja kostealla pyyhkeellä ahran pyyhkiminen auttavat pitämään maton kauniina pitkään. Poista tahrat välittömästi. Pidä lämmöllä huolta lämpimästä villamatosta.

POLARBEAR WWF bear castle save arctic FInland rug ethical mums teresa moorhouse lowBEAR Teresa moorhouse rug jacobsen natural wool finnish design joanna low 

Kestävän kehityksen näkökulmasta kestävässä kulutuksessa kuluttajan tulisi tarkastella valintojansa kokonaisvaltaisemmin kestävän talouden näkökulmasta. Talousnäkökulman lisäksi huomioon kulutuspäätösten teossa olisi otettava myös ympäristö-, sosiaali- ja kulttuuritekijät. Kestävässä kulutuksessa tulisi ottaa huomioon mm. ympäristöystävällisyys, tuotantoketjun eettisyys sekä vaihtoehtoiset tuotantotavat, kuten ns. puhdas teknologia, eli cleantech. Cleanech tarkoittaa eli "puhdasta teknologiaa" eli tuotteita, palveluita, prosesseja ja teknologioita, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ehkäisevät tai vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia.

Mum'sille tärkeät arvot ovat lähituotanto kussakin maassa jossa tuotteemme valmistuvat, ajaton kestävä design ja aikaavievä, ja huolellisesti käsintehty kestävä tuote, oikeudenmukainen työkorvaus ja sovitut työajat ja lomat käsityöläisille. Keräämme myös eläkekassaa käsityöläisillemme. 

Käsityöläisemme suurin ylpeys on, että Mum'sille käsitöitä tekemällä he voivat mahdollistaa lastensa koulunkäynnin. Näin he uskovat, että lapsillaan tulevaisuus parempi.

 

 

Rug Tiger Paavo Halonen MUMs design finnish lowTIGER Paavo Halonen Design rug carpet wool Interior 

Tiger Of Finland design Paavo Halonen.

SAVANNI Pasi karkkainen Mums Blanket Luxury wool

 

PInta Design Pasi Karkkainen Finland luxury wool PINTA luxurywool ig1

Savannah and Pinta design Pasi Kärkkäinen-Tunkelo.

KIVET MATTI PIKKUJAMSA rug finnish design shop matto

 LOVE BIRD interior Rcardo Cavolo illustration rug carpet interior colour colourfulinterior ethical matto tyyny web

Love design Ricardo Cavolo.

 

Kindly as for more info at Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.