fbpx
Kirjoitettu 18.03.2022

Lapsen piirroksesta ryijyksi ja Mum'sin lelusarja lasten suunnittelema, vuodesta 2010

NImi Mum's juontuu äideistä. Kun ensimmäinen design-käsityöyhteistyö Afrikassa vuonna 2006 syntyi, niin sattumoisin äitejä olivat sekä Outi että 15 afrikkalaista naista, joiden kanssa yhteistyö syntyi. Yhteistä kieltä ei ollut, vaan sanan "mums" ymmärsivät kaikki. Mum'sista tulikin passeli tiiminimi. Vaan äitiyden kautta yhteistyö lastenkin kanssa on sujunut jotenkin orgaanisen mutkattomasti. :)

ROBOTIT Arne Crochet

Vuonna 2010 Outin lapset olivat pieniä. Pienin Arne oli tuolloin kuusivuotias. Outi oli juuri sopinut Reilun kaupan yhteistyöstä ryhmän bolivialaisia naisia kanssa. He taisivat virkkaamisen ja Outilla oli ollut toive lelumallistosta, vaan hän oli ollut sen kanssa varovainen, koska lelujen pitäisi olla ehdottoman turvallisia ja ilman irtoavia osia. Virkkaamisella turvallisuus nyt onnistuisi! Vaan kaikki ei mennytkään aivan alkuperäisten suunnitelmien mukaan..

Mums printed drawstring pouch for the toys aaro eelis arne afrikassaArne

Kuusivuotias leluarkkitehti ihan itse  :)

 

Se tapahtui perheen keittiössä, kun Outi oli läppärillään googlailemassa robotteja. Paikalle saapui Arne, joka kysyi äidiltä että mitä hän tekee. Äiti kertoi, että googlailee robotteja, että Boliviassa kaukana asuu naisia, jotka voisivat tehdä  robottipehmoleluja Mumsille, että olisikohan sellaiset Arnen mielestä kivoja? Arne käänsi päänsä ensin läppärin ruutuun jossa kuvahaussa robotit ja sitten äitiinsä. Sitten Arne vähän paheksuen tuhahti ja sanoi tiukan napakasti: "JA MINÄ PIIRRÄN SULLE SELLASIA ROBOTTEJA, ETTÄ EI TARTTE TOISTEN IDEOITA VARASTAA!" ( paino tosiaan sanalla toisten).

 

STORY Mums toy collection Design Arne 6 years FinlandSTORY Toy collection Designed By kids Design by Arne 6 years

 

Niin juoksi Arne hetkeksi toiseen huoneeseen ja palasi mukana värikynät ja pinkka paperia. keittiön pöytä muuttui leluarkkitehdin toimistoksi, kun Arne piirsi robotteja edestä ja takaa ja sivuiltakin. Jokainen robotti syntyi tarinan kera: Nelikäsirobotilla oli yhteensä neljä kättä, jotta voi auttaa mahdollisimman monia, hammasrobotti muistuttaa, että pitää muistaa pestä hampaat, siipirobotti lentää läpi seinienkin ja tyttörobotilla oli Marimekon mekko niinkuin äidilläkin oli.

Outi lähetti piirrokset sellaisenaan Boliviaan ja syntyi ihastuttava sarja virkattuja robotteja, jotka pääsivät jopa Artekiin asti joulumyyntiin. Sekä leluarkkitehti että äiti iloitsivat. Eikä yhden yhtään kopiointia, vaan robotteja suoraan sydämestä, ystävät! : )

 

DOG design AavaKIRAHVI kortti

Suunnittelukuvio meni juuri niinkuin pitikin. Kukapa muu olisi taitavampi lelusuunnittelija kuin lapsi itse? 

Vuoden kuluttua Mum's järjesti lelusuunnittelukilpailun kaikille lapsille. Juryn päällikkö oli Arne ja kolme muuta sisarustaan avustivat voittajien valinnassa. Kymmenen hienoa lelua valittiin Mum'sin tuotantoon.  

LASTEN LELUT MUMS

 

Vuonna 2022 Mum'sin käsityöläiset valmistavat lapsen piirroksesta ryijyn kokona 120 x 160cm. Lähetä meille piirros sähköpostilla ja tarkistamme ensin, onko toteutus mahdollinen. Lopullinen teos on lapsen piirroksen ja käsityöläisen tulkinnan yhdistelmä ja annamme artesaanille vapaat kädet rataista valmistus. Alkuperäistä piirrosta kunnioitetaan niin pitkälle kuin se käsityönä on mahdollista, vaan 100% kopioita lapsen piirroksesta emme valmista. Kyse kun on nimenomaan yhteistyöstä, jossa lapsen piirros toimii ohjenuorana käsityöläiselle ja tästä yhdistelmästä syntyy kaunis taideteos. Kysythän lisää Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja muistathan ystävälliesesti myös, että uniikkeja piirroksen mukaan valmistettujha ryijyjä ei voi palauttaa.

Lapsi piirtaa kids own design rug lasten suunnittelema sateenkaari matto ryijy finnish ilo matto mums rug web WALLRUG rainbow custom child drawing ryijy lapsi suunnittelija muotoilija piirros matto mums rug interior