fbpx
Kirjoitettu 16.11.2021

Merten muovijätteestä valoa

Kun Yhdysvalloissa, Japanissa tai Kiinassa heitetään muovipullo mereen, niin tiedättekö mitä sille tapahtuu? Jos kukaan ei pulloa poimi, niin 12 vuoden aikana merten virrat kuljettavat rannikoiden muoviroskat yhteen ja samaan paikkaan Tyynellä valtamerellä. Ajatelkaas. Puhutaan Tyynenmeren jätepyörteestä. 

verkkoon sotkeutunut kilpikonna

Merikilpikonna on takertunut hylättyyn kalaverkkoon. Kuva: Francis Perez.  

Pyörteeseen tarttunut hollantilainen keksijä 27-vuotias Boyan Slat perusti voittoa tavoittelemattoman järjestön 2013 ja heinäkuussa 2021 ”Jenny”-niminen roskien keräysjärjestelmä lähetettiin Tyynelle merelle uhmaamaan jätelauttaa. Jätepyörteessä ei ole vain muovipulloja, vaan monia ihmisille kuuluneita esineitä jääkaappeja, wc-istuimia, hammasharjoja, golfpalloja, kalastusvälineitä, kenkiä..

The Ocean Clean Up-projektin Jenny-alus keräsi roskaa 12 viikkoa. Jätevuori kuljetettiin Kanadaan, jossa suuri osa roskasta tarkoitus kierrättää. Siivoustiimin mukaan tämä oli vasta alkua tulevalle suuremmalle projektille, jossa saamme puhtaampia valtameriä. Slat tiimeineen jatkaa työtä ja pyrkii valtameren muoviroskan vähentämisen 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä.

Miljoona merilintua ja yli 100000 merinisäkästä kuolee joka vuosi muovijätteiden takia. Hylkeet, kilpikonnat ja merilinnut sotkeutuvat meriroskaan ja ja hukkuvat. Muovien hajoamisesta ja imeytymisestä aiheutuvat myrkyt voivat kerääntyä meren eliöihin. Kun muovi päätyy merten ravintoketjuun, ennen pitkää sen ainesosat saastuttavat myös ihmisen ravintoketjua ja kertyvät ihmisiin.

 

Rannoiltakin kerätystä muoviroskasta valaisimen varjostimeksi

 Muoviroska + kädet + geometria = kaunis objekti + työllistäminen.

Tätä systeemiä toteuttaa muotoilussa eteläafrikkalainen Mum'sin kumppani Heath Nash. Hänet on palkittu Etelä-Afrikassa vuoden valaisinsuunnittelijana ja vuoden nuorena muotoilijana ja kierrätetyistä muovipulloista valmistettu valaisinsarja Other People's Rubbish on yksi ekodesignin edelläkävijä. Palkitut ja näyttelyitä ympäri maailmaa kiertäneet varjostimet hämmentävät ja ihastuttavat muotoilulla, jossa materiaalina "roska" jota ei roskaksi tunnista.  Sarja valmistuu vastuullisesti 100% käsityönä ja oikeudenmukaisella työkorvauksella. 

Flowerball interior 600

Flowerball varjostimen voi puhdistaa viemällä se vaikka suihkuun.

heath nash Pod lamps design Ecodesign

image.png  

Heath Nash.

image.jpeg

Nash on uranuurtaja ja suunnannäyttäjä kierrätysmateriaaleista valmistettujen designtuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa. Kaikki syntyy tiimityönä. Hän rikkoo rajoja ja leikkii muotoilulla, luoden kestävää ja uutta, asettuu vähemmän puolelle. Hän myös kantaa työllään harkitusti vastuuta: vastuuta ihmisestä ja ympäristöstä. Ilman osaaavia ihmisiä ympärillä ei olisi Heathikn valaisinsarjaa olemassa. 

Etelä-Afrikka on kontrastien maa. Varakkaiden nauttiessa länsimaisista etuoikeuksista ja vartioiduilla asuinalueilla köyhistä köyhimmät asuvat kilometrien laajuisissa hökkelikylissä kaupunkien laidoilla. Heath työllistää valaisinsarjansa valmistuksessa köyhistä köyhimpiä.

STORY Keizer making recycled Flowers for lampshades  MATERIALS Ladies collecting Plastic Bottles

Materiaali varjoistinsarjaan saadaan keräämällä muovipulloja- ja kanistereita muun muassa merenrannoilta. Samalla puhdistetaan rantoja. Muotoilija ja taiteilija Nashille kestävä kehitys on ympäristö- ja sosiaalinen kysymys. Eteläafrikkalaisena Heath puntaroi omaa merkitystään juuri eteläafrikkalaisena suunnittelija. Mikä on suunnittelijan tehtävä tai vastuu yhteiskunnassa, jossa mahdollisuudet eivät ole kaikille tasapuolisia ja jossa yhteiskunta ei pysty kaikkia tukemaan.

LIntkoto ruusula interior cushion carpet matto tyyny

Flowerball katossa kokona 800mm.

Varjostimien rungot varjostimiin tehdään ex-katunuorten käsissä. Nuoret myivät aiemmin kaduilla rautalangasta tehtyjä taidokkaita turistiesineitä. Kukkamuodot saadaan käsin leikkaamalla ja kun muovipulllooa käytetään materiaalin,a niin se laikataan suunnitelmallisesti niin, että roskasta ei jää jäljelle roskaa, vaan kaikki tulee hyötykäyttöön. Heath suunnitteli sarjan, mikä loi nuorten käsityötaidolle vakituisen työpaikan.

FLOWERBALL ig3   FLOWERBALL ig1

Muovipullojen,huolelliseen puhdistamiseen, etkettien irrottamiseen menee aikaa. Suunnittelun Heath tekee itse ja pohtii teknisiä ratkaisuja yhdessä tiiminsä kanssa.

Lopputuote on aina enemmän kuin osiensa summa. Sen valmistus tukee yhteisöä, puhdistaa ympäristöämme. Pienesti, mutta esimerkillisesti. Kestävää kauneutta kestävän kehityksen klassikoksi asti. Meille vastuullista valoa pimeään.

 

Flowerball pyöreä varjostin on jo klassikko. Sitä valmistamme tilauksesta kokoina halk. 400/600/800mm.

LEAFBALL yellow recycled plastic heath nash lowLEAFBALL green recycled plastic lampshade lamppu heath nash new1

Valkoisessa Leafball varjostimessa on lehtiä. Tämä varjostin aloitti sarjan Other People's Rubbish. Yksi koko halkaisija 400mm.