fbpx
Kirjoitettu 06.09.2021

Mitä sinun paidassasi lukee? Vastuullisuudesta sananen.

Miksi valmistamme mattomme ja tekstiilimme Intiassa vain intialaisista paikallisista materiaaleista, miksi Etelä-Afrikassa varjostimia tehdään paikallisista kierrätysmateriaaleista, Boliviassa paikallisen alpakan villasta, Kambodzassa paikallisen silkkitehtaan ylijäämäpalosta? Koska Mum’s valmistuu lähituotantona.

Making of rugs india

Esimerkiksi Intiassa valmistettavien Mum’sin eettisesti käsintehtyjen mattojen ja tekstiilien materiaalit ovat 100% intialaisia, koska Mum’sin tuotantoketju on maasta riippumatta aina läpinäkyvä. Tiedämme kuka tekee, missä ja miten. Tiedämme mistä lampaista villa keritään. Jos valmistaisimme maton esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, niin käyttäisimme uusiseelantilaista villaa. Vaan Intiassa pienessä kylässä valmistuvien mattojemme villa saadaan paikallisesti vapaana laiduntavista lampaista, jotka ovat paikallisille ihmisille myös elinkeino. Keritsemään kylästä lähdetään polkupyörällä ja villa kuljetetaan takaisin kylään työstettäväksi samaisen kulkupelin tarakalla. Kaikki tapahtuu orgaanisesti, ihmisenergialla.

AITI LAPSI INDIA LOW

Halvan tuontimateriaalin ja kaukotuotannon ongelma koskee kaikkea käyttötavaraa. Halvalla tuotetaan ja halvalla olisi valmista villaa tarjolla. Materiaalin hinta vaikuttaa lopputuotteen kuluttajahintaan. Kukaan ei kuitenkaan voi Intiassakaan taata, että eikö tuontivillan keritsemisessä olisi käytetty mulesingia. Intiassa uusiseelantlaista villaa myydään ja sitä sekoitetaan paikalliseen villaan suhteessa 20% paikallista + 80% uusiseelantilaista. Uudesta Seelannista paitsi matka Intiaan on ympäristörasite, myös mulesing yhä käytössä. Se tarkoittaa lampaan tehotuotantoa, jossa kerittäessä lammasta viilletään ja karva ”kuoritaan”. Tapa on nopea, taloudellisesti tehokas ja eläimelle kivulias. Villa Mum’sin tuotteisiin keritään lampaista perinteisellä tavalla eläinystävällisesti, hitaasti ja käsin. Tiedämme että näin tapahtuu, koska se tapahtuu silmiemme alla.

STORY Keizer making recycled Flowers for lampshades MATERIAL Wool sheep

Mitä enemmän välikäsiä, usein sen hämärämpi tuotantoketju. Lähituotantona läpinäkyvästi valmistus ei ole vaihtoehdoista edullisin, mutta selkein se on ja yksinkertaisuudessaan ympäristölle ja ihmiselle ystävällisin. Se, että maksamme ihmiselle käsityöstä, matkasta laitumelle, on meille kalliimpaa kuin jos ostaisimme villan valmiina. Afrikassa kierrätetyistä muovipulloista Heath Nashin kanssa valmistamiimme varjostimiin muovi kerätään, pestään ja leikataan käsin. Vastaavia muovikukkia saisi Kiinasta edullisemmin. Sou?

Stillit Outille Edit 82 kopio Low

Kaikkialla maailmassa yhteiskunta ei ole yhtä järjestäytynyt kuin meillä. Kaikkialla ei yhteiskunta kykene huolehtimaan omistaan, toisin kuin meillä. Jos ei ole työtä ei ole tuloja. Mum’s työllistää ihmisiä oikeudenmukaisella työkorvauksella siellä, missä asiat eivät ole aivan yhtä hyvin kuin täällä.

INTIA OUTI MUMS LOW 

Vastuullisen materiaalin valinnassa tulee ottaa huomioon raaka-aineen ja materiaalin tuotannon ekologisuus ja eettisyys. Paikallisesti valmistus kaikkineen, lähituotanto ja ihmiskädet on kaikista valmistusvaihtoehdoista ympäristöystävällisin. Mum’s kantaa vastuuta ihmisestä ja ympäristöstä. Siitä kaikki alkoi ja sillä kaikki jatkuu. Muuten meillä ei ole järkeä olla edes olemassa.

Vain kumman sinä mieluummin paidassasi luet ”Made in Finland ”, vai ” Made in China”?

Toivottavasti sillä on väliä.